Terveet, kauniit hiukset – hoida hiuksiasi hellävaraisesti!

Kuivat ja katkeilevat hiukset – kuulostaako tutulta? Et kuitenkaan ole yksin edellä mainitun ongelman kanssa. Monet kärsivät haaroittuvista ja elottomilta näyttävistä hiuksista. Tässä artikkelissa saat tietoa hiusten hyvinvoinnista, hiusten perushoidosta sekä vinkkejä tavallisimpiin ongelmatilanteisiin.

Terve keho tuottaa hyvinvoivat hiukset

Hiusten kunto viestii yleisesti myös kehon kunnosta. Siksi hiustenhoito lähteekin liikkeelle terveellisestä ravinnosta, riittävästä vedensaannista, riittävästä unesta ja liikunnasta.

Hiukset eivät ole elintoimintojen kannalta tärkeimpiä kehon osa-alueita, minkä vuoksi tärkeät ravintoaineet ohjautuvat ensisijaisesti muualle kuin hiuksiin. Hiuksille jäävät ne ravinteet, joita muut kehonosat eivät tarvitse.

Olet ehkä huomannut, että esimerkiksi laihduttaminen tai jostakin muusta syystä tärkeiden ravintoaineiden puuttuminen ruokavaliosta vaikuttaa hiusten hyvinvointia heikentävästi. Tämä johtuu juuri edellä mainitusta seikasta. Kun muu keho käyttää kaiken mahdollisen ravinnon esimerkiksi laihdutusruokavaliosta, jää hiuksille vain hyvin niukasti rakennusaineita. Tästä syystä myös laihdutettaessa tulisi syödä riittävästi ja säännöllisesti, jotta myös hiuksille riittää ravintoa.

Huolehdi riittävän hyvän rasvan, proteiinin ja vitamiinien saannista. Suosi ruokia, jotka sisältävät B-, C- ja E-vitamiineja. Pähkinöissä on hyödyllisiä rasvoja ja muun muassa sinkkiä, joten pähkinöiden syöminen voi ehkäistä mm. puutostilojen syntymistä.

Terveet, kauniit hiukset - hoida hiuksiasi hellästi! Luonnollisesti

Hellävarainen hiusten perushoito

Hiusten hyvällä hoidolla tarkoitetaan hiusten pesemistä, kuivaamista, muotoilua ja hiusten kiinnittämistä siten, ettei niitä vahingoiteta. Hiuksia voi yksinkertaisimmillaan hoitaa niin, että pesee hiukset 2-3 kertaa viikossa ja käyttää hoitoainetta. Ohuet ja liukkaat hiukset, samoin kuin paksut ja tuuheat hiukset tarvitsevat kummatkin omanlaistaan hoitoa.

Shampoon valinta

Shampoo tulee valita hiuspohjan, ei esimerkiksi hiusten pituuden mukaan. Shampoon tarkoitus on puhdistaa hiuspohja ja siksi shampoon valinta lähteekin hiuspohjan arvioinnista: onko se normaali, kuiva, hilseilevä vai rasvoittuva?

Jos hiuspohjasi on normaali ja hyvässä kunnossa, kiinnitä huomio esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:

 • kiharille, paksuille ja karheille hiuksille sopivat kosteuttavat tuotteet, jotka silottavat myös hiusten pörröisyyttä
 • käsitellyille, vaurioituneille, vaalennetuille ja hennoille hiuksille sopii vahvistava shampoo ja hoitoaine
 • erityisen kuivat hiukset nauttivat tehohoidosta vähintään kerran kuukaudessa.

kahara_hius
Jos hiuspohjasi on kuiva, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • käytä kosteuttavia ja pehmentäviä tuotteita. Myös kiharille hiukselle tarkoitetut tuotteet ovat pääosin kosteuttavia.
 • valitse kuivalle hiuspohjalle tarkoitettu tuote. Jos hiuspohja kutisee, vältä sulfaatteja sisältäviä shampoita.

Jos hiuspohjasi on rasvoittuva, kokeile seuraavia keinoja:

 • valitse tuuheuttavia ja vahvistavia tuotteita, vältä kosteuttavia ja kiharan tukan tuotteita
 • syväpuhdistava shampoolla pesu silloin tällöin vähentää rasvoittumista
 • rasvoittuvan päänahan naamio imee ylimääräistä öljyisyyttä pois
 • vältä hoitoaineen levittämistä hiusten tyveen ja kokeile hoitoaineen käyttämistä ennen shampoota

Hoitoaineen valinta

Hoitoaine on hiustenhoitotuote, joka levitetään pesun jälkeen suojaamaan, vahvistamaan ja korjaamaan hiuksiasi. Pelkkä pesu ei koskaan riitä esimerkiksi pitkille hiuksille. Hoitoainetta tulee käyttää jokaisen shampoopesun jälkeen. Erikoishoitoaineen viikoittainen käyttö tehostaa lopputulosta.

Hoitoaine valitaan hiustyypin mukaan; ovatko hiuksesi karheat, liukkaat, paksut, ohuet:

 • kuiville hiuksille sopii kosteuttava, pehmentävä ja silottava hoitoaine
 • rasvoittuville hiuksille tuuheuttava, vahvistava ja tasapainottava tuote
 • ohuet hiukset pitävät tuuheuttavasta hoitoaineesta
 • käsitellyt hiukset hyötyvät vahvistavasta tuotteesta
 • kiharille hiuksille soveltuu kiharille sekä kuiville hiuksille tarkoitettu tuote.

Kun olet huuhdellut hoitoaineen pois, vaihda vesi vielä kylmälle! Huuhtele kylmällä vedellä latvat ja päänahka, se sulkee hiusten syitä, lukitsee hoitotuotteet sisään ja piristää verenkiertoa. Talvella ja kesällä hiukset kuivuvat enemmän kuin välikausina, joten käytössä olevat tuotteet saavat olla tuolloin kosteuttavampia.

hiustenpesu

Kuivat hiukset kaipaavat erityishuomiota

Kuivat hiukset ovat usein huonokuntoiset ja katkeilevat, jolloin muotoilutuotteiden runsasta käyttöä ja lämpökäsittelyä kannattaa välttää. Jos mahdollista, anna hiustesi kuivaa itsestään vapaana. Lämpökäsittelyä esimerkiksi föönaamista varten hiukset on hyvä suojata lämpösuojalla. Hiusvärien ominaisuutena on myös usein hiuksia kuivattava vaikutus.

Kuivat hiukset pitävät latvojen säännöllisestä leikkaamisesta sekä viikoittaisesta kosteutuksesta esimerkiksi hiusöljyillä ja seerumeilla. Anna öljyhoidon vaikuttaa mieluiten yön yli ja pese hiuksesi huolellisesti vasta aamulla. Päivittäinen pari tippaa öljyä hiusten latvoihin suojaa, kosteuttaa ja antaa hiuksille kiiltoa. Sama ohje pätee myös haaroittuville latvoille.

Hiusten voimakas harjaaminen aiheuttaa hiuksille vahinkoa, kuten katkeilua. Säännöllisen ja hellän harjaamisen luonnonharjaksisella harjalla on kuitenkin todettu vahvistavan hiuksia ja antavan niille kiiltoa. Tämä johtuu pääasiassa päänahan öljystä, joka levittyy harjattaessa kaikkialle hiuksiin. Ennen nukkumaanmenoa voit tehdä itsellesi myös nopean päähieronnan, joka rentouttaa ja lisää hiuspohjan verenkiertoa.

Lähteet:
Choosing the Right Shampoo for Your Hair Type 

Lisätietoa:
Perustietoa hiuksista

Lue myös:
LR Aloe Via hiustenhoitotuotteet – nauti silkkisen pehmeistä hiuksista

Hiukset – hyvinvoinnin mittari?

Tilaa HYVÄ OLO -kuukausikirje!

 

3 thoughts on “Terveet, kauniit hiukset – hoida hiuksiasi hellävaraisesti!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.