Hiukset – hyvinvoinnin mittari?

Hiukset - hyvinvoinnin mittari?

Hiuksilla on monenlaisia symbolisia merkityksiä. Hyvinvoivat hiukset kuvaavat voimaa ja kyvykkyyttä. Vahvoilla ja kiiltävillä hiuksilla ajatellaan olevan yhteyksiä onneen ja menestykseen. Harvenevia hiuksia pidetään ikääntymisen, heikkouden ja sairauksien merkkeinä.

Hiusten ulkoisista, osin tiedostamattomistakin symbolimerkityksistä johtuen hiusten hyvinvointi on useimmille ihmisille tärkeää. Elintavat heijastuvat hiuksiin ja hiuspohjaan. Hiukset ja hiuspohja vaativat säännöllistä hoitoa – sillä, mitä syödään ja miten hiuksia hoidetaan voidaan vaikuttaa suuresti hiusten hyvinvointiin.

Hyvästä ruokavaliosta ja hoidosta huolimatta erilaisia hiusongelmia voi syntyä eri syistä, kuten mm:

  • hormonaaliset muutokset, naisilla erityisesti raskaus ja vaihdevuodet
  • tupakointi
  • laihduttaminen tai yksipuolinen ruokavalio
  • toistuvat hiusten käsittelyt ja vahvat hiustuotteet
  • stressi ja sairaudet
  • ikääntyminen

Tavallisimpia hiusongelmia

1. Hiusten katkeilu ja haaroittuminen

Hiusten katkeilu voi kertoa kehon psyykkisestä tai fyysisestä stressitilasta, mutta hiuksista voi tulla hauraat myös siksi, että niitä käsitellään paljon: föönataan, muotoillaan muotoiluraudalla, värjätään tai vaalennetaan. Käsittelyt haurastuttavat hiuksia enemmän, jos ne ovat jo entuudestaan kuivat.

Hius koostuu monisäikeisistä punoksista, joita sitoo rasvamainen aines. Liian vähärasvainen ruokavalio, nesteen puute ja lämpövauriot näkyvät hiusten latvojen haaroittumisena.

2.Kuivat, kiillottomat hiukset

Kehon kuivuminen ja liian vähärasvainen ruokavalio vie hiuksista kosteuden ja kiillon. Hiukset koostuvat mm. vedestä (10-15 %) ja rasvasta, jota on noin 3-6 %. Myös aiemmin mainitut hiusten käsittelytoimet kuivattavat hiuksia.

D3-vitamiinin puute voi heikentää hiusten ravinnonsaantia. Hiukset kuivuvat ja muuttuvat hennomiksi sekä alkavat haurastua. Hormonaalisista muutoksista johtuvat kuivat hiukset ovat yksi yli 50-vuotiaiden suurimmista hiuspulmista.

hiukset - hyvinvoinnin mittari, voimapuu

3. Hiusten lähtö ja ohentuminen

Hiuksen elinikä on 2-6 vuotta, joten hiuksia lähtee normaalistikin niiden uusiutuessa. Hiusten runsaampaan lähtöön voi liittyä myös muita syitä, kuten sairauksia, suolisto-ongelmia, stressiä ja hormonaalisia muutoksia.

Uusia hiuksia kasvaa myös ikääntyessä, mutta ikääntyminen aiheuttaa kuitenkin sen, etteivät esimerkiksi ravintoaineet imeydy hiuksiin samalla tavoin kuin aikaisemmin.

Lääketieteen tohtori Laura Bouchardin mukaa raudanpuute voi ohentaa hiuksia ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Jos hiustenlähdön syynä on biotiinin puute, voi sen nauttimisesta olla apua. Biotiini– valmistetta voi kokeilla esimerkiksi kolmen kuukauden kuurina.

Voimakas stressi ohentaa hiuksia. Hiustenlähtö ilmenee yleensä noin neljän kuukauden kuluessa pahimmasta stressivaiheesta. Useimmiten hiukset yleensä palautuvat ennalleen, kun stressi helpottaa. Syy stressin aiheuttamaan hiustenlähtöön on toistaiseksi tuntematon.

Tali-ihottumalla eli rasvaisella kutisevalla, paakkuisella ja hilseilevällä päänahalla on taipumusta aiheuttaa hiustenlähtöä. Bouchardin mukaan hiuspohjaa on tällöin hyvä pestä päivittäin hilseshampoolla ja käyttää kortisonilinimenttiä kuuriluonteisesti.

5. Harmaantuminen

Hiustutkija Annikki Hagros-Kosken mukaan ennen aikainen harmaantuminen voi selittyä hiuksille tarpeellisten ravinteiden ja hivenaineiden puutteina. Harmaantuminen ei ole aina sidoksissa ikääntymiseen.

Harmaita hiuksia voi ilmaantua myös huomattavasti ennen 40 ikävuotta. Kyse on yleensä geeneistä. Harmaantuminen ei ole tarkoita huonoa terveyttä, vaikka jotkin sairaudet, esim. anemia ja kilpirauhasen sairaudet voivatkin sitä aiheuttaa.

6. Kaljuuntuminen

Androgeenisen eli miestyyppisen kaljuuntumisen syy on dihydrotestosteronin vaikutus hiustuppeen. Hiusten kasvuvaihe lyhenee ja lepovaihe pitenee. Laura Bouchardin mukaan normaaliin iän myötä tapahtuvaan kaljuuntumiseen ei juurikaan voi vaikuttaa.
Myös perintötekijöillä on vaikutusta kaljuuntumiseen.

Lääkeaineita kaljuuntumisen ehkäisemiseksi on kehitetty esimerkiksi minoksiili, jota voi kokeilla. Joillakin aineilla voi olla myös hiustenlähtöä hidastava vaikutus. Naisten päälaki kaljuuntuu harvoin täysin, vaan hiuksia lähtee tasaisesti sekä ohimoilta että päälaelta.

Miten ehkäistä ja hoitaa hiusongelmia?

Kosteuttavat hiustuotteet ja runsas vedenjuonti elvyttävät kuivia hiuksia. Riittävän veden ja hivenaineiden lisäksi tulee pitää huolta hyvien rasvahappojen saannista. Hedelmät, marjat, vihannekset ja juurekset sisältävät hiuksille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

mysli_pahkinat

Tärkeintä on syödä monipuolisesti. Esimerkiksi pähkinöissä on hyödyllisiä rasvoja ja sinkkiä. Riittävä raudan ja D-vitamiinin saanti edistää hiusten hyvinvointia.

Hyvästäkään ravinnosta ja hivenaineista ei ole mitään hyötyä, jos ne eivät imeydy. Päänahan verenkierto heikkenee iän myötä, verisuonet ahtautuvat ja tukkeutuvat. Hyvä keino on virkistää päänahan verenkiertoa hieronnalla.

Kuiviin ja haaroittuviin latvoihin tepsii vanha keino – säännöllinen hiustenleikkaus! Pari tippaa öljyä päivittäin antamaan latvoille ravitsevuutta, suojaa, kosteutta ja kiiltoa. Kuivalle hiuspohjalle ja -tyypille sopiva shampoo ja hoitoaine elvyttää hiuksia.

Hiusten värjäystä tai voimakasta lämpökäsittelyä suositellaan tehtäväksi mahdollisimman harvoin. Väriaineiden kohdalla on hyvä valita hellävaraisia värejä ja vahvistaa värin kestävyyttä esim. huuhtomalla hiukset hoitoaineen jälkeen viileällä tai kylmällä vedellä. Vältä myös liiallista muotoilutuotteiden käyttöä.

Monet hiuspidikkeet kuluttavat hiusta ja hiukset voivat katkeilla. Pitkiä hiuksia on hyvä pitää mahdollisimman paljon auki tai käyttää pehmeitä hiuspidikkeitä ja lettejä.

Jos käytät lääkitystä, on hyvä tarkistaa, voiko esimerkiksi runsas hiusten lähtö tai oheneminen johtua jostakin lääkkeestä. Äkillisen runsaan hiustenlähdön syynä voi olla jokin elimistön häiriötila tai sairaus, jolloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähteet:

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski, HiusAkatemia
Lääketieteen tohtori Laura Bouchardin, Iho- ja Allergiasairaala, HUS

Lue lisää:

Hilse (Lääkärikirja Duodecim)
Näin pääset eroon hilseestä ja päänahan kutinasta (Hyvä terveys)

Lue myös:

Kärsitkö hiustenlähdöstä? – Kokeile LR L-Recapin -yhdistelmähoitoa

Terveet, kauniit hiukset – hoida hiuksiasi hellävaraisesti!

LR Aloe Via hiustenhoitotuotteet – nauti silkkisen pehmeistä hiuksista!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.