Pidä huolta vastustuskyvystäsi – 5 tärkeää tekijää!

Pidä huolta vastustuskyvystäsi – 5 tärkeää tekijää!

Varsinkin vuodenaikojen vaihtuessa kesästä syksyyn ja syksystä talveen moni huomaa vastustuskyvyssään muutoksia. Kun kesän jälkeen palataan töihin, kouluun ja päiväkotiin saattaa flunssa tai vatsatauti yllättää jo heti ensimmäisen parin viikon kuluessa.

Ihminen sairastaa normaalisti muutaman flunssan vuodessa, millä on vastustuskykyä sekä immuniteettiä vahvistava vaikutus. Jos koet, että kaikki pienetkin ”kulkutaudit” iskevät sinuun ja olet jatkuvassa sairastelukierteessä, kannattaa asiaa hiukan tarkastella lähemmin sekä pohtia, löytyykö sairasteluun jokin erityinen syy.

Tässä artikkelissa kuvataan lyhyesti vastustuskykymme peruspilaria immuunijärjestelmää, sitä heikentäviä ja vahvistavia tekijöitä sekä keinoja, millä tavoin voit itse vaikuttaa omaan vastustuskykyysi.

Immuunijärjestelmä koostuu monesta tekijästä

Immuunijärjestelmäksi kutsutaan kaikkia niitä elimistön puolustusmekanismeja, jotka pyrkivät torjumaan eri tavoin elimistöä uhkaavia taudinaiheuttajia. Immuunijärjestelmä koostuu karkeasti kahdesta eri osasta: luontaisesta ja hankitusta immuniteetista.

Luontainen immuniteetti on synnynnäinen, kun taas hankittu immuniteetti syntyy ensimmäisten elinvuosien aikana ja muotoutuu koko elämän ajan. Luontaisen immuniteetin osia ovat esimerkiksi iho ja limakalvot sekä mahalaukun happamuus ja ruoansulatusentsyymit.

Hankittu immuniteetti jaetaan edelleen kahteen osaan, soluvälitteiseen ja liukoiseen immuniteettiin. Soluvälitteistä immuniteettiä edustavat esimerkiksi tietyt verisolut kuten T-tappajasolut ja granulosyytit. Liukosta immuniteettiä edustavat esimerkiksi veressä kiertävät vasta-aineet kuten immunoglobuliinit IgG, IgM ja IgA.

immuniteetti, vastustuskyky

Immuniteettiä ja vastustuskykyä heikentävät:

  • pitkäaikainen univaje
  • yksipuolinen ja heikkolaatuinen ruokavalio
  • liikunnan puute
  • pitkäaikainen stressitila
  • sairaudet ja pitkäaikaiset lääkehoidot
  • keskivartalolihavuus
  • runsas alkoholinkäyttö
  • tupakointi
  • matkustaminen ja ilmastonvaihdokset

Huolehdi vastustuskyvystäsi

1. Syö säännöllisesti ja monipuolisesti

Hyvä perusruokavalio on vastustuskyvyn tärkeimpiä ellei tärkein osa-alue. Syö monipuolisesti maitotuotteita, vihanneksia, lihaa, kalaa, marjoja ja hedelmiä. Ruokailun kohtuullisuus ja säännöllinen rytmi on tärkeää.

Pidä huolta myös nestetasapainostasi – juo riittävästi. Runsas nesteen nauttiminen edistää aineenvaihduntaa ja saa aikaa aikaan nestevirtauksen koko kehossa. Huuhtoessaan virtsateitä se muun muassa ehkäisee jonkin verran virtsatieinfektioita.

Jos jostakin syystä et voi noudattaa normaalia, monipuolista ruokavaliota esimerkiksi jonkin sairauden vuoksi, laihduttaessasi tai muutoin yksipuolisen ravinnon vuoksi, voit ottaa avuksesi ravintolisiä tukemaan hyvinvointiasi. Huolehdi riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista.

2. Harrasta liikuntaa kohtuullisesti

Liikunnalla on suotuisa vaikutus hyvinvointiin ja sitä kautta vastustuskykyyn. Kohtuullinen liikunta on terveellisempää kuin ylitreenaaminen, joka voi johtaa elimistön ylirasittumiseen ja epätasapainoon. Ylitreenaamisen merkkejä ovat mm. jatkuva väsymys, sairastelu, mielialan ailahtelevuus, yöunen heikentyminen ja suorituskyvyn lasku.

Aina, kun kehoon tulee vaurioita esimerkiksi liiallisen harjoittelun seurauksena, tulehdusriski lisääntyy. On tärkeää, että liikut itsellesi sopivalla tavalla niin, että liikunta tuntuu hyvältä. Liiku vähintään 30 minuuttia joka päivä.

3. Nuku riittävästi

Vastustuskykyä tasapainottaa se, että nukut riittävästi ja riittävän hyvin. Riittävä unen määrä on yksilöllistä, mutta yleensä 6-9 tuntia on sopiva tuntimäärä useimmille. Tuntimäärääkin tärkeämpi on unen hyvä laatu. Liiallinen nukkuminenkaan tai sängyssä pötköttely ei ole hyväksi, vaan sillä voi olla jopa haitallisia vaikutuksia vastustuskykyyn.

Pidä huolta vastustuskyvystäsi – 5 tärkeää tekijää! Luonnollisestisinun

4. Vältä pitkäaikaista stressiä

Lyhytaikaisen stressin sanotaan olevan hyväksi, se mm. lisää elimistön sietokykyä. Jos stressi on jatkuvaa, olo tuntuu väsyneeltä ja masentuneelta, vastustuskyky heikkenee. Pitkäaikainen stressi lisää alttiutta saada infektioita, sillä stressihormoni kortisoli lamaannuttaa puolustussolujen toimintaa.

Stressi vaikuttaa iholla, limakalvoilla ja limakalvojen alla oleviin puolustusjärjestelmiin sekä suolistoon. Stressihormonilla on suora vaikutus tulehdussoluihin. Jos stressaannut helposti, ryhdy opettelemaan mielenhallintataitoja ja rentoutumista.

5. Pese kädet riittävän usein

Yksi keskeisiä keinoja flunssatartunnan ehkäisemiseksi on käsienpesu. Jos liikut paljon julkisilla paikoilla, koskettelet kädensijoja ym. on hyvä pestä kädet heti kotiin tullessa. Käsiä ei pitäisi kuitenkaan pestä kovin usein. Käsien normaalissa rasvasuojassa elää hyviä bakteereja, jotka estävät pahanlaatuisten bakteerien tarttumista.

Pese kädet wc-käyntien yhteydessä ja ennen ruoanlaittoa. Tehokkainta on käsien pesu saippualla, mikä bakteerien puhdistuksen lisäksi vie valitettavasti iholta sen suojaavan rasvakerroksen. Myös käsidesin käyttö kuivattaa ihoa ja sitä kautta liuottaa rasvoja pois.

Käsidesiä ei ole tarpeen käyttää, mikäli et ole töissä terveydenhuollossa tai tekemisissä ruoan kanssa. Käsien ihon kuivumista voit ehkäistä käyttämällä kosteuttavaa ja suojaavaa käsivoidetta.

Rokote suojaa kausi-influenssalta

Kausi-influenssaa vastaan paras suoja on rokote, jonka voi ostaa itse apteekista. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Ihmisten luontaisessa vastustuskyvyssä on eroja. Vastustuskykyyn vaikuttaa myös se, millaisia infektioita ihminen on sairastanut aiemmin ja millaisessa ympäristössä hän elää. Moniin infektioihin syntyy immuniteetti, kun ne ovat kertaalleen sairastettu.

Kaikkia syitä siihen, miksi ihmiset reagoivat eri tavalla infektioihin, ei tunneta. Omaan vastustuskykyyn voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi huolehtimalla hyvästä, monipuolisesta ravinnosta ja terveellisistä elintavoista.

Lue myös:

Sinkki vahvistaa vastustuskykyäsi

LR LIFETAKT Seasonal Support – hyvinvointituotteet tukevat vastustuskykyäsi

Tilaa HYVÄ OLO -kuukausikirje!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.