Parsa-fenkoli-pähkinäsalaatti – lempeitä kuituja vatsalle

Parsa-fenkoli-pähkinäsalaatti - lempeitä kuituja vatsalle, luonnollisestisinun.com

Keväinen sesonkivihannes parsa on tämän terveysherkun pääaines. Lisäksi salaattiin lisätään fenkolia eli saksankuminaa sekä pähkinöitä. Näistä aineksista syntyy maukas ja terveellinen kokonaisuus, joka edistää erityisesti suoliston toimintaa ja ruoansulatusta. Jos haluat salaatista tukevamman, lisää siihen esimerkiksi pannulla kypsennettyä kanaa.

Parsa-fenkoli-pähkinäsalaatti - lempeitä kuituja vatsalle, luonnollisestisinun.com

Vihreä parsa on valkoista maukkaampi ja ravintorikkaampi

Ravitsemuksellisesti vihreä ja valkoinen parsa ovat hyvin läheisiä. Niissä on yhtä paljon kuituja ja folaattia. Eroja on lähinnä vitamiinien ja kivennäisaineiden kohdalla. Vihreässä parsassa on runsaasti antosyanidiineja, joita löytyy paljon myös erilaisista marjoista.

Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, mistä syystä siihen ei kehity lehtivihreää. Vihreä parsa taas kasvaa maan pinnalla. Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska kuori on usein sitkeää. Myös vihreät parsat voi halutessaan kuoria. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi. Parsan ravintoaineisiin kuuluvat A-, C-, E- ja K-vitamiinit sekä kromi, kuitu ja foolihappo.

Terveelliset kasviperäiset aineet antavat vihreälle parsalle voimakkaan maun, joka on voimakkaampi kuin valkoisessa parsassa. Tuoreen parsan tunnistaa umpinaisista nupuista ja napakasta varresta. Sitä ei kannata säilyttää etyleeniä erittävien hedelmien mm. omenien tai päärynöiden lähellä, koska ne sitkistävät parsan.

Fenkoli edistää ruoansulatusta

Fenkoli eli saksankumina on sellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes. Fenkolin siemeniä käytetään mm. mausteena. Fenkoli on erittäin vitamiini- ja kuitupitoinen kasvi ja sillä on mm. turvotusta vähentävä ja ruoansulatusta edistävä vaikutus.

Fenkoli sisältää erityisen paljon C-vitamiinia, kuitua ja kaliumia sekä jonkin verran myös kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Fenkoli poistaa kehosta ylimääräistä nestettä ja auttaa siten myös vähentämään turvotusta. Intiassa fenkolinsiemeniä pureskellaan ruoan jälkeen ruoansulatuksen edistämiseksi.

Pähkinät – energiaa ja kuitua

Jo pienessä määrässä pähkinöitä on runsaasti energiaa ja paljon ravintoaineita. Kourallinen pähkinöitä päivässä auttaa jo ehkäisemään mm. joitakin vitamiini- ja hivenainepuutoksia. Lisäksi niissä on paljon kasviproteiineja ja terveellisiä rasvoja.

Suositusten mukaan naisten tulisi saada ruokavaliosta kuitua vähintään 25 g/vrk ja miesten vähintään 35 g/vrk. Pähkinät ja siemenet sisältävät paljon kuitua, mikä auttaa edistämään suoliston toimintaa ja ehkäisemään ummetusta luonnollisella tavalla.  Tässä salaatissa käytetyt Cashewpähkinät sisältävät lisäksi runsaasti magnesiumia, jota erityisesti lihakset ja hermosto tarvitsevat.

Parsa-fenkoli-pähkinäsalaatti - lempeitä kuituja vatsalle, luonnollisestisinun.com

Parsa-fenkoli-pähkinäsalaatti (6 annosta)

  • 1 nippu (500g) tuoretta vihreää parsaa
  • 100g fenkolia
  • 1 dl Cashew-pähkinöitä
  • 1 dl tuoreita basilikan lehtiä
  • muutama parmesaanilastu koristeeksi

Parmesaanikastike

  • n. 2 dl parmesaania raastettua
  • n. ½ dl sitruunanmehua
  • n. 1dl oliviiöljyä
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

Tee näin:
Leikkaa parsoista puinen tyviosa pois ja tarvittaessa kuori parsat. Höylää parsa ja fenkoli nauhoiksi perunankuorimaveitsellä. Paahda pähkinöitä pannulla muutama minuutti rouhi pienemmiksi halutessasi.

Sekoita kastikekastikeainekset teho- tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Kastike saa olla melko paksua. Siirrä parsa, fenkolit ja basilikan lehdet kulhoon. Sekoita joukkoon kastike. Ripottele pähkinät tai pähkinärouhe salaatin pinnalle. Koristele parmesaanilastuilla.

Jos haluat salaatista ruokaisamman, lisää salaattiin kanapaloja. Paista kanapalat pannulla öljyssä, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Asettele salaatin päälle tai tarjoa erikseen.

Hyvää ruokahalua! 😊

Lähteet: Fineli, K-ruoka, Satokausikalenteri

Lue myös:

Raikas lohisalaatti – D-vitamiinia ja omega-3 rasvahappoja

Omena – aromikas vitamiinipommi  (sisältää omena-avokado-tattisalaatin ohjeen)

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.